Spoštovani pesniki

Spoštovani pesniki slovenske glasbe.

Veliko vode je že preteklo od dneva,ko smo se v hotelu Krona dobili Igor Pirkovič, Matej Kocjanćič, Jože Skubic in jaz, Bernard Miklavc na rekel bi, na konstruktivnem sestanku. Sprejeli smo nekaj pametnih predlogov za boljšo prepoznavnost našega društva. Na koncu pogovora sem dobil nalogo,da napišem nekaj o pisanju besedil in lotil sem se zadeve,čeprav malo pozno.

Ne bi rad pametoval in vam razlagal, kako pisati besedila, saj vsi, ki ste v našem društvu, to dodobra obvladate. Je pa nekaj, kar mislim da je prav, da vam povem svoje misli o tem, oziroma moje mišljenje, kakšna besedila so zame v redu, oziroma kakovostna. Vedno, vsaj v večini primerov, sem se oklepal resnice, pišem pesmi, ki bodo ostale in jih bodo ljudje poslušali tudi tedaj, ko me več ne bo. Ljudje rabijo čustva, ljudje rabijo izpoved, veselo ali bolj otožno, izpoved, ki jo čutijo tudi oni sami. Ne pišem pesmi ,,enodnevnice'',ker kakor hitro se pojavijo,tudi hitro usahnejo.

Vse dosedanje nagrade sem dobil na podlagi iskrene izpovedi,z vsemi nagrajenimi besedili,sem prepričal tudi strokovno komisijo. Seveda, pa samo besedilo ne bi bilo zadostovalo prepričati komisije, če nebi bili tudi avtorji glasbe tako uglašeni. Vsaka pesem mora imet rep in glavo, mora vsebovati lepe čutne besede glede na to, a je valček ali polka, besedilo mora biti napisano v ritmu, oziroma po zlogih, ni pa nujno, čeprav je lepo, da je na koncu rima, lahko je napisana kot lepa pripoved. Seveda pa je v tem primeru veliko odvisno od same melodije. To je moje mišljenje, upam, da se v veliki meri strinjate z menoj. Vsaka pesem, ki je napisana tako, da ima rep in glavo, je lepa, tako, da vzpodbudi človeku čustva. Ni važna količina napisanih pesmi, važna je predvsem kakovost napisane pesmi, pesmi, ki nekaj pove, ki izžareva. Samo resnica nekaj pomeni v življenju,tako je tudi pri pisanju besedil,to ostane.

  Mislim, da sem kar malo preveč pametoval, zato bom zaključil s pisanje. Vse, ki ste brali moje misli, prav lepo pozdravljam.