Novice

Dnevi slovenske zabavne glasbe na RTV

 

RTV Slovenija bo v sklopu Dnevov slovenske zabavne glasbe organizirala tri festivalske večere. Prvi bo že v soboto, 13.2.2016 festival z imenom Poprock. Na njem bodo izvajalci predstavili 10 novih skladb. Nagrado za besedilo bodo izbrali med vsemi skladbami festivalov Poprock in Popevka. Festival Popevka bo na sporedu 20.2.2016 in takrat bodo nagrado tudi podelili.

Več informacij o festivalu si lahko preberete tukaj:

http://www.rtvslo.si/sporocila-za-javnost/prvih-10-poprock-skladb-odpira-dszg-2016/385069

 

Avtorji besedil za skladbe festivala Poprock so:

Peter Dekleva - Sredi Ljubljane

Anja Kotar - Čas je zdaj

Jernej Juren - Jutro v Tivoliju

Uroš Buh - Mina

Matevž Šalehar-Hamo - Zato živim

Metod Češek - Sončen dan

Klemen Mramor, Tina Muc - Jst bi te mel

Eva Moškon - Otrok

Alex Volasko - Pesem in poljub

Alen Vitezić - Balet


 

Avtorji besedil na festivalu EMA 2016

 

RTV Slovenija objavila naslove in avtorje skladb, ki bodo predstavljene na festivalu EMA 2016. V oči bode dejstvo, da so, če sodimo po naslovih, samo tri besedila v slovenskem jeziku. Festival bo na sporedu 27.2.2016.

 

Besedila izbranih skladb so napisali:

WHAT IF - Anja Baš
TOO COOL - Anja Kotar
SPET ŽIV - David Domjanič, Nejc Žehelj, Benjamin Dolić, Alex Volasko
BLUE AND RED- Leon Oblak
TIP TOP- Žiga Pirnat
ČRNO BEL - Sara Briški Cirman
ALIVE IN EVERY WAY - Jon Dobrun
BREZ TEBE - Igor Pirkovič
TALES OF TOMORROW - Tadej Jambrovič
SUMMER STORY- Žan Serčič

Avtorji besedil na festivalu Popevka 2016

 

Objavljeni so avtorji in naslovi skladb za festival Popevka 2016. Festival bo potekal v soboto 20. februarja 2016, na njem pa bo podeljena tudi nagrada za najboljše besedilo. V konkurenci za najboljše besedilo bodo, poleg skladb, ki se bodo predstavile v soboto, tudi skladbe, ki smo jih slišali na festivalu Pop-rock.

 

Besedila popevk so napisali:

Janez Usenik - Dvigni Glas
Marjan Bunič - Razširjam roke
Rok Lunaček - Naša bajta
Žiga Pirnat - Grafit
Urška Vlašič - Kaj je to življenje
Milan Dekleva - Prihajam k tebi   
Klemen Torkar - Za vse življenje
Urška Majdič - Začaraj me   
Feri Lainšček - Počasi
Drago Mislej Mef - Po zimi   

 

Feri Lainšček je avtor najboljšega besedila na DSZG

 

Na festivalu Dnevi slovenske zabavne glasbe je nagrado za najboljše besedilo prejel Feri Lainšček. Skladbi je naslov Počasi. Strokovno žirijo so sestavljali Darja Švajger, Neža Buh – Neisha, Tomi Meglič, Slavko Avsenik ml. in Martin Štibernik in kot je razumeti iz uradnih sporočil po festivalu, je to komisija, ki je izbrala tudi nagrajenca za besedilo. Besedilo je že objavljeno v rubriki Festivali/Nagrajena besedila in na naši FB strani.  

 

Kolumna Igorja Pirkoviča

 

Vabljeni k branju kolumne "Pesem nima konca" avtorja Igorja Pirkoviča na povezavi Kolumne.

 

Avtorji besedil na festivalu Slovenska polka in valček 2016

 

Na spletni strani RTV Slovenija je objavljen seznam skladb, ki bodo sodelovale na festivalu Slovenska polka in valček 2016. Na razpis je prispelo 57 skladb in izmed njih jih je komisija v sestavi Smiljan Greif, Lado Šurla, Irena Vrčkovnik, Slavko Avsenik, ml. in Janez Dolinar izbrala 12 in še dve rezervi. Festival bo na sporedu 8. aprila 2016, nagrade za besedilo ne bodo podelili. Objavljamo naslove in avtorje besedil izbranih skladb.

 

VALČKI:

Včasih ljubezen pač mine - Vera Šolinc
Če lahko bi me slišala - Vera Šolinc
Boš ob meni vse življenje? - Klemen Glynn Arh
Lahko noč - Vincencij Cankar
V srcu si - Damjan Pasarič
Moja kraljica srca - Vera Šolinc

Rezerva:

Vsakdo je sam - Romana Cafuta

 

POLKE:
Pazi se na morju - Matej Kocjančič
Dober par - Vera Šolinc
Zgodba najina - Žiga Deršek
Frizerski salon - Matej Kocjančič
Najina jesen - Rebeka Turk
Najin poljub - Damjan Pasarič

Rezerva:
Bi rada šla - Matej Kocjančič

 

Kolumna Albine Rajter

 

Vabljeni k branju kolumne "Po stopnicah se sprehajajo besede" avtorice Albine Raiter na povezavi Kolumne.

 

Slovenska polka in valček 2016

 

Na festivalu Slovenska polka in valček, ki se je odvijal osmega aprila v Podčetrtku, so slavili trije. Najboljša polka po mnenju občinstva je postala skladba Pazi se na morju avtorjev Marjana Turka in Mateja Kocjančiča v izvedbi Veselih Dolenjcev, najboljši valček po mnenju občinstva pa je postala skladba z naslovom Če lahko bi me slišala, ki sta jo napisala Rok Švab in Vera Šolinc, izvedel pa ansambel Naveza. Strokovna komisija, ki je izbirala najboljšo skladbo v celoti, pa je za zmagovalca razglasila valček V srcu si, avtorjev Petra Tovornika in Damjana Pasariča, v izvedbi ansambla Sekstakord.

Podrobnejši opis najdete v rubriki Festivali!

Kolumna Vilija Bertoka

 

Vabljeni k branju kolumne "EVROSONG  (grotesken epilog zgodovini naše – narodnozabavne glasbe)" avtorja Vilija Bertoka na povezavi Kolumne.

 

Avtorji besedil na festivalu Melodije morja in sonca 2016

 

Na festivalu MMS 2016 se bo predstavilo 14 izvajalcev. 7 jih je povabil organizator, 7 pa jih je izbrala strokovna komisija v sestavi Slavko Ivančić (predsednik komisije), Lada Tancer, Mojca Menart, Ivo Umek in Blaž Maljevac. Festival bo na sporedu v soboto, 9.7.2016. Podeljena bo tudi nagrada za besedilo. Objavljamo avtorje besedil in naslove skladb.


 

1. Tina Piš - Ti
2. Damir Kovačič - Narobe svet
3. Mauro Belac - Portorož, poleti dušo meni daš
4. Francesco Squarcia - P'n'P (Portorose e Pirano)
5. Dare Kaurič - Na ta lep in sončen dan
6. Polona Furlan - Voda
7. Majda Arh - On je odšel
8. Igor Pirkovič - Rada bi
9. Leon Oblak - Glasba
10. Manja Simčič, Anja Hrestovšek - Želja
11. Leon Oblak - Lepo je
12. Tomaž in Urška Juvančič - Brez dotika
13. Klemen Orter - Zaprta v grad
14. Peter Pane - Pesem

Najboljše besedilo Festivala slovenskih viž  v narečju 2016

 

Najboljše besedilo Festivala slovenskih viž v narečju je napisal Damjan Mohorič, skladbi pa je naslov Čez polanske griče. V strokovni komisiji za besedila sta bila letos Francka Benedik in Adi Smolar, ki je nagrado tudi podelil in obenem javno pohvalil kvaliteto besedil na festivalu. Besedilo je že objavljeno v rubriki Festivali/nagrajena besedila.

Jože Grgovič je Vodovnikov nagrajenec za leto 2016

 

Društvo pesnikov slovenske glasbe in občina Zreče sta Vodovnikovo nagrado za leto 2016 podelila Jožetu Grgoviču. Nagrado sta, na Festivalu slovenskih viž v narečju, podelila predsednik DPSG Matej Kocjančič in predsednik KS Zreče Slavko Kejžar. V obrazložitvi smo člani DPSG zapisali takole:

Jože Grgovič je tenkočuten pesnik, ki zna skozi svojo poezijo in besedila poslušalcu pričarati prvinski občutek domačnosti in udobja. Njegova besedila nastajajo med delom na polju ali v vinogradu in pogosto se med poslušanjem njegovih besedil zalotiš, da se ti pred očmi izrišejo podobe domačnosti, ki jih tako spretno opisuje. Jože je med strokovno javnostjo skoraj sinonim za narodno-zabavno glasbo. Z nekaj preprostimi besedami zna skovati lepe in gladke rime, ki imajo težo in pri poslušalcu, ne puščajo dvoma o njihovem pomenu, predvsem pa znajo pobožati slovensko dušo. Med vrsticami njegovi rim diši po sveže zorani njivi, skrbno obdelani vinski trti in po večni, nikoli zastarani, na prav posebno lep način opevani, ljubezni.   Zaljubljen je v dolenjske griče in v svoj Šentjernej, kateremu vedno znova poje hvalnice v svojih besedilih. Je preprost, kmečki človek, pri katerem lahko začutiš vse pozitivne pomene pridevnika kmečki. Kot sogovornik je izjemno spoštljiv, nasmejan in poln anekdot, vedno pripravljen prisluhniti mnenju drugih, ob tem pa vedno trdno stoji za svojim stališči. Jože je eden izmed pesnikov, ki so po osamosvojitvi na novo definirali besedila v slovenski narodno-zabavni glasbi in je eden izmed tistih, ki so kvaliteto besedil vedno postavljali pred kvantiteto. Zato mu člani društva pesnikov slovenske glasbe podeljujemo Vodovnikovo nagrado za leto 2016.

Avtorji besedil na festivalu Vurberk 2016

 

Na festivalu Vurberk 2016, ki bo na sporedu v soboto, 18.6.2016 na gradu Vurberk, bo nastopilo 11 ansamblov, slišali pa bomo 22 novih avtorskih skladb. Organizator bo podelil tri nagrade za besedilo, v komisiji za besedila pa bo tudi predstavnica našega društva. Objavljamo naslove skladb in avtorje tekmovalnih besedil.

 

ZGODNJA POMLAD - Jože Galič

PREBRISANE JE GLAVE - Jože Galič

MUZIKANT - Primož Kirič

PTUJSKE ULICE - Primož Kirič

ČEPRAV SMO SI RAZLIČNI - Vera Šolinc

SUPER KMJET - Vera Šolinc

SREČEN FANTIČ - Matjaž Perenič

SRCE NAJ VODI TE - Matjaž Perenič

ČE BI JAZ TEBE IMEL - Vera Šolinc

URCO AL´ DVE - Damjan Pasarič

SRCE V HIŠI - Fanika Požek

KLJUČ SRCA - Urška Lesjak

ŽE GREM - Jani Lipičnik

NAJLEPŠI ROMAN - Sintija Leva Bukovnik

PLESALA BI - Matej Kocjančič

SRCE MI BIJE ZATE - Andrej Logar

MOJ PRISTAN - Fanika Požek

TE NIMAM RAD - Matej Kocjančič

ČA-ČA-ČA - Vera Šolinc

PRELOMLJENA OBLJUBA - Vera Šolinc

TISTI VEČER - Iztok Halužan

MUZIKANT - Matic Lorbek

Najboljše besedilo festivala Vurberk 2016

 

Na festivalu Vurberk 2016 je strokovna komisija v sestavi Mateja Mohar(predstavnica DPSG), Asja Matjaž in Milena Toplak podelila nagrade za najboljša besedila. Tretje najboljše besedilo je postalo besedilo PTUJSKE ULICE, ki ga je napisal PRIMOŽ KIRIČ, drugo najboljše besedilo festivala je PRELOMLJENA OBLJUBA avtorice VERE ŠOLINC, za najboljše besedilo pa je žirija izbrala besedilo SRCE V HIŠI avtorice FANIKE POŽEK. Besedilo je že objavljeno v rubriki Festivali/Nagrajena besedila in na naši FB strani.

Najboljše besedilo festivala Števerjan 2016

 

Na festivalu Števerjan 2016 je strokovna komisija priznanje za najboljše besedilo podelila besedilu z naslovom NE JOČI MAMI, ki ga je napisal Dejan Bojanec. Organizator žal ni sporočil imen članov strokovne komisije za besedilo. Besedilo je v celoti objavljeno v rubriki Festivali/nagrajena besedila in na naši FB strani.

Najboljše besedilo festivala Melodije morja in sonca 2016

Na festivalu Melodije morja in sonca 2016 je strokovna komisija priznanje za najboljše besedilo podelila besedilu z naslovom VODA, ki ga je napisala Polona Furlan. Besedilo je v celoti objavljeno v rubriki Festivali/nagrajena besedila in na naši FB strani.

Kolumna Slavka Vetriha

 

Vabljeni k branju kolumne "Ko gre pesem na pot" avtorja Slavka Vetriha na povezavi Kolumne.

 

Najboljše besedilo festivala Ptuj 2016

 

Na festivalu Ptuj 2016 je strokovna komisija priznanje za najboljše besedilo podelila besedilu z naslovom TAM KJER JE MOJE SRCE DOMA, ki ga je napisala Vera Šolinc. Besedilo je v celoti objavljeno v rubriki Festivali/nagrajena besedila in na naši FB strani.

Najboljše besedilo festivala Graška gora poje in igra 2016

Na festivalu Graška gora poje in igra 2016 je strokovna komisija priznanje za najboljše besedilo podelila besedilu z naslovom KAM SE PELJE SVET, ki ga je napisala Meta Smolič. Besedilo je v celoti objavljeno v rubriki Festivali/nagrajena besedila in na naši FB strani.

Kolumna Jožeta Grgoviča  

 

Vabljeni k branju kolumne "Če od dela se znojiš, se od sreče radostiš" avtorja Jožeta Grgoviča na povezavi Kolumne.

Najboljše besedilo festivala Cerkvenjak 2016

Na festivalu Cerkvenjak 2016 je strokovna komisija priznanje za najboljše besedilo podelila besedilu z naslovom TI ME IZPOLNJUJEŠ, ki ga je napisal Igor Pirkovič. Besedilo je v celoti objavljeno v rubriki Festivali/nagrajena besedila in na naši FB strani.

Najboljše besedilo festivala Dolenjske toplice 2016

Na festivalu Dolenjske toplice 2016 je strokovna komisija priznanje za najboljše besedilo podelila besedilu z naslovom KAKO NAJ VEM, ki ga je napisal Matej Kocjančič. Besedilo je v celoti objavljeno v rubriki Festivali/nagrajena besedila in na naši FB strani.

Kolumna Antona Gričnika

 

Vabljeni k branju kolumne "Pomen DPSG" avtorja Antona Gričnika na povezavi Kolumne.

 

Najboljše besedilo na festivalu Dnevi slovenske zabavne glasbe

 

Na festivalu Dnevi slovenske zabavne glasbe je nagrado za najboljše besedilo prejela Anja Rupel za skladbo Tak dan. Nagrado je podelila žirija v sestavi Marta Zore, Lovro Ravbar, Žiga Klančar, Mojca Menart in Miha Vardjan. Besedilo je v celoti objavljeno v rubriki Festivali/Nagrajena besedila.

 

Kolumna Bernarda Miklavca

 

Vabljeni k branju kolumne "Spoštovani pesniki" avtorja Bernarda Miklavca na povezavi Kolumne.

 

Najboljše besedilo festivala Večer slovenskih viž v narečju 2017

Na festivalu Večer slovenskih viž v narečju 2017 je strokovna komisija priznanje za najboljše besedilo podelila besedilu z naslovom ZBUGN LASTOUCA, ki ga je napisala Barbara Gropajc. Besedilo je v celoti objavljeno v rubriki Festivali/nagrajena besedila in na naši FB strani.

Najboljše besedilo festivala Vurberk 2017

Na festivalu Vurberk 2017 je strokovna komisija priznanje za najboljše besedilo podelila besedilu z naslovom SPET SEM ŽABO POLJUBILA, ki ga je napisala Vera Šolinc. Besedilo je v celoti objavljeno v rubriki Festivali/nagrajena besedila in na naši FB strani.